Trwa ładowanie...
dhu164g
20-07-2015 08:40

Zielony kurczak na marchewce z orzechami

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
dhu164g
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 4 piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g drobno posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • 150 g masła
  • 500 g marchewki
  • 5 g uprażonego białego sezamu
  • 80 g uprażonych solonych orzechów arachidowych
  • 20 ml oleju sezamowego
  • ocet balsamiczny
Przepis

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jajka roztrzepać. Piersi obtaczać z jednej strony w mące ziemniaczanej, jajku, a następnie w posiekanej natce pietruszki. Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła, po czym obsmażyć przez chwilę mięso z panierowanej strony, tak aby natka pietruszki zachowała swój naturalny kolor. Piersi włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C panierowaną stroną do góry i piec 15 min.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie przez blisko 5 min, tak aby była al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 100 g masła i wrzucić ugotowaną marchew. Chwilę podsmażyć, po czym dodać prażony sezam, orzeszki i olej sezamowy. Posolić do smaku.

Na talerzu ułożyć marchew, polać odrobiną octu balsamicznego, a na niej położyć zielonego kurczaka.

Przepis poleca Chef Bogdan Gałązka "Smak Gothicu"

Zielony kurczak na marchewce z orzechami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dhu164g
dhu164g
dhu164g
dhu164g
Więcej tematów
dhu164g