Trwa ładowanie...
d437q92
08-12-2021 09:40

Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu

Przepis

Drożdżowy zawijaniec z kapustą i grzybami to świetna propozycja na wigilijny stół. Jest prosty w przygotowaniu, doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Z pewnością zachwyci waszych gości.

d437q92
4.1
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Анна Журавлева - stock.adobe.com
Składniki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • 200 g suszonych grzybów
  • 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
  • majeranek
Przepis
  • Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, 1 żółtko (białko zostawić), roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać i wyrobić, aż powstanie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Drobno pokrojone cebule podsmażyć na patelni na oleju, dodać namoczone i pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Dorzucić majeranek, sól oraz pieprz do smaku i dusić na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i posmarować roztrzepanym białkiem. Na środku ułożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon, zawijając końce pod spód.
  • Zawijaniec włożyć do wysmarowanej masłem wąskiej formy i posmarować roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta.
  • Piec przez blisko 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d437q92
d437q92
d437q92
d437q92
Więcej tematów
d437q92