Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
Przepis
Drożdżowy zawijaniec z kapustą i grzybami to świetna propozycja na wigilijny stół. Jest prosty w przygotowaniu, doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Z pewnością zachwyci waszych gości.
4.1
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Анна Журавлева - stock.adobe.com
Składniki
Przepis
- Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, 1 żółtko (białko zostawić), roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać i wyrobić, aż powstanie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Drobno pokrojone cebule podsmażyć na patelni na oleju, dodać namoczone i pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Dorzucić majeranek, sól oraz pieprz do smaku i dusić na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i posmarować roztrzepanym białkiem. Na środku ułożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon, zawijając końce pod spód.
- Zawijaniec włożyć do wysmarowanej masłem wąskiej formy i posmarować roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta.
- Piec przez blisko 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.