Trwa ładowanie...
d3w46nq
07-10-2022 09:21

Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową

Przepis

Suszone pomidory to wynalazek Włochów i to właśnie im powinniśmy za niego szczerze podziękować. Poprzez suszenie zachowują one smak, nabierają charakteru i dostarczają cenne składniki odżywcze, nawet po kilku miesiącach po ususzeniu, kiedy to o świeżych pomidorach możemy tylko pomarzyć.

d3w46nq
4.0
(47 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej
  • ok. 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Przepis
  • Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy aż zrobi się miękka, ale nie straci sprężystości.
  • Mięso płuczemy, kroimy na kawałki oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, dodając w trakcie obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy sos sojowy i dusimy całość ok. 3 minuty. Dorzucamy fasolkę i pokrojone w paski suszone pomidory.
  • Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i olejem sezamowym. Danie przekładamy na talerze i posypujemy sezamem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
Więcej tematów
d3w46nq