Trwa ładowanie...
dbvticw
06-07-2015 13:17

Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dbvticw
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 200 g malin
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki kompozycji „Inspiracja” marki Czas na Herbatę
  • 2–3 łyżki miodu
  • Kilka gałązek melisy
  • 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej
Przepis

Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy.
Zaparzamy herbatę w małej ilości wody. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry. Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy. Zalecany sposób parzenia:1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

Przepis dodał użytkownik A.

Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvticw
dbvticw
dbvticw
dbvticw
Więcej tematów
dbvticw