Trwa ładowanie...
dvl0hez
07-07-2020 08:32

Lody bakaliowe. Domowy deser krok po kroku

Przepis

iedy na dworze temperatura osiąga 30 stopni Celsjusza nie sposób sobie odmówić zimnej przekąski. Zimne lody przyniosą ulgę podczas upału i poprawią humor. Najlepszym wyborem będą oczywiście domowe lody. Jak je przygotować? To proste!

dvl0hez
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com
Składniki
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
  • 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
  • 3 suszone morele Bakalland
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
  • 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
  • ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina
Przepis
  • Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita.
  • Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.
  • Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części.
  • Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody.
  • Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin.
  • Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Przepis dodał użytkownik Bakalland

Lody bakaliowe. Domowy deser krok po kroku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez