Trwa ładowanie...
d3cqa9r
28-06-2015 11:01

Bezglutenowe muffiny a’la pizza

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d3cqa9r
Składniki
  • 1 jajko
  • 200 g maślanki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 260 g bezglutenowej mieszanki mąk
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 110 g pasaty pomidorowej
  • 125 g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej lub zielonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 40 g parmezanu
  • Tarty ser żółty – opcjonalnie do posypania muffinów 5 minut przed końcem pieczenia
Przepis

Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i wyciśnij przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wypełnij foremki ciastem i piecz w temperaturze na środkowej półce piekarnika, aż muffinki się zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok. 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo posypać muffinki tartym żółtym serem.

Rada: mugfinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika. Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne, nawet po dwóch dniach.

Przepis dodał użytkownik fire

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
Więcej tematów
d3cqa9r