Trwa ładowanie...
d4ee12n
26-06-2015 18:26

Kacze piersi wędzone w herbacie

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d4ee12n
Składniki
  • 4 sztuki piersi z kaczki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 strąk ostrej papryki chilli
  • 2 łyżki liściastej herbaty earl gray
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
    • Sos:
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 kawałek imbiru
  • 200 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 100 ml żubrówki
Przepis

Umyj i osusz kacze piersi. Następnie ponacinaj skórę na wierzchu.

Przygotuj marynatę. Do miski wlej sos sojowy, cukier, posiekaną papryczkę, sól, pieprz, chilli i imbir. Wymieszaj.

Natrzyj przygotowaną zalewą pierś z kaczki i odstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie tego czasu usuń nadmiar marynaty z mięsa.

Nasyp herbatę na dno woka lub garnka. Na durszlaku umieść kacze piersi skórką do dołu, a następnie umieść naczynie w garnku. Całość przykryj grubą kuchenną ściereczką.

Ustaw garnek na gazie. Podgrzej go, aż poczujesz zapach herbaty. Od tego czasu odczekaj 20 minut.

Przełóż piersi na talerz. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni, a następnie podsmaż na niej pokrojoną szalotkę. Dodaj wiśnie, żubrówkę, kawałek imbiru, sos sojowy. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n