zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-05-22

Bogracz oryginalny węgierski

Tysia
przepis lubi: 6 osób 4/5 43 głosy
Tagi: Zupy, Węgierska
Składniki
  • 1/2 kg mięsa wołowego (ale robiłam też z łopatki wieprzowej)
  • kawałek mięsa rosołowego
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 pomidory (mogą być też z puszki)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra (dowolnie wg upodobań)
  • łyżka smalcu (może być też Planta lub Bartek)
  • 60 dag ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • Kluski czipetki:
  • składniki jak do ciasta makaronowego (mąka, jajko, woda, sól)
  • robię zawsze z ok 1,5 szklanki mąki
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Osobno nastawiam wywar z mięsa rosołowego z ewentualnym dodatkiem kminku. Ja daję niewiele, bo rodzina za kminkiem nie przepada.

W garnku z grubym dnem (ale można na zwykłej patelni) przesmażam pokrojone w kostkę mięso wołowe lub wieprzowe (klasyczny bogracz jest oczywiście z wołowego, ale w czasie paniki choroby "wściekłych krów" używałam wieprzowego) wraz z posiekaną cebulą. Oczywiście na smalcu lub innym tłuszczu.
Następnie dodaję 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Duszę na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
Gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i duszę, aż wszystko będzie miękkie. Radzę jednak nie przegotować ziemniaków, bo się rozejdą.

W międzyczasie przygotowuję ciasto makaronowe. Czipetki powinno się lepić w palcach w formie fasolek. Ja nie mam do tego cierpliwości, więc robię z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm i kroje w półcentymetrowe plasterki. W czasie krojenia spłaszczają się i przypominają fasolki. Wrzucam na wrzącą wodę. Gotować należy do średniej miękkości. Przcedzam, przelewam zimną wodą.

Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przekładam do jednego gara i ostatecznie doprawiam solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką (Węgrzy dodają jej baaardzo dużo) Pamiętam taki bogracz w restauracji w Kerekesz - wychodziły oczy z orbit w czasie jedzenia.

Teraz bogracz powinien poleżeć do następnego dnia, bo wtedy jest najlepszy. Czipetki wchłoną smak, wszystko się "przegryzie" i jest super!

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~DD 2013-03-30 (13:16) 1 rok 4 miesiące 30 dni 18 godzin i 54 minuty temu

Do "ale głupoty"
Po pierwsze bogracz to kocioł, a nie garnek do gotowania na ognisku. Bo to tak jakby nazwać samochód urządzeniem do jeżdżenia. Po drugie to zwyczajowa nazwa węgierska potrawy gotowanej właśnie w kociołku na ognisku z artykułów, które były pod ręką.

odpowiedz

1
0
~lendzier 2013-02-22 (00:41) 1 rok 6 miesięcy 8 dni 7 godzin i 29 minut temu

ale głupoty
Ludzie BOGRACZ to garnek do gotowania na ognisku, to tak jak by ktoś nazwał potrawę patelnia.

odpowiedz

0
0
~ramzes 2013-02-12 (18:03) 1 rok 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 7 minut temu

galuszki
te kluseczki to są galuszki

odpowiedz

0
0
~malaagonia 2013-01-05 (14:46) 1 rok 7 miesięcy 24 dni 17 godzin i 24 minuty temu

zamiast klusek
Zamiast klusek dodaję fasolę - małego jasia (namoczonego dzień wcześniej). Proponuję spróbować. Efekt gwarantowany

odpowiedz

0
0
~Ciocia Wandzia 2012-09-29 (12:05) 1 rok 11 miesięcy 20 godzin i 5 minut temu

To jest to
Tysiu, zawsze masz świetne przepisy, potrzebowałam najlepszych kluseczek do bogracza i są!

odpowiedz

0
0
~Gąsienica 2012-09-20 (00:45) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 7 godzin i 25 minut temu

Pytanie
Na ile to jest osób ten przepis?

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Makowiec, sernik na zimno, Kurczak, Desery, Blok czekoladowy, Naleśniki, Sałatka, Barszcz czerwony, Szarlotka, Śledzie po kaszubsku, Rogaliki, Ciasta na zimno, Mięso mielone, Śledzie przepisy, Sałatka gyros, Śledzie w oleju, Placuszki, Knedle, Dania z ziemniaków, Pierogi