Trwa ładowanie...
d15f5bi
09-05-2015 14:47

Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d15f5bi
Składniki
  • 24 krewetki,
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 300 g ananasa (świeżego lub z puszki),
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 średnie pomidory,
  • 2 łyżki kaparów w zalewie,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek kolendry,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • grzanki do podania.
Przepis

Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę, podobnie jak pomidory. Przełóż warzywa do miseczki. Posiekaj czosnek i kolendrę, odsącz kapary i dodaj wszystko do miseczki. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.

Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3x3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, dodaj 2 łyżki ketchupu oraz 2 łyżki oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na patyczki do szaszłyków.

Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.

Wskazówka: aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15f5bi
d15f5bi
d15f5bi
Więcej tematów
d15f5bi