Trwa ładowanie...
d1b5xci
09-05-2015 12:33

Pikantne szaszłyki z wołowiny

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1b5xci
Składniki
  • 300 g rostbefu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 drewniane patyki na szaszłyki
  • sól i pieprz
Przepis

Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2x2 cm.

Syropem klonowy połącz z musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.

Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.

Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z ostrym sosem.

Wskazówka: jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
d1b5xci
d1b5xci
Więcej tematów
d1b5xci