Trwa ładowanie...
d1fcwyt
03-05-2015 21:53

Jednogarnkowe ratatouille

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1fcwyt
Składniki
  • 4 małe cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 żółte papryki
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mieszanka przypraw: rozmaryn, majeranek, tymianek, estragon i cząber
  • świeża natka pietruszki
Przepis

Cukinie pokroić w plasterki, bakłażana pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W dużym, żaroodpornym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać bakłażany i paprykę, lekko poddusić warzywa. Po kilku minutach dodać cukinię i pomidory, doprawić do smaku i dodać czosnek. Wszystko wymieszać. Doprawić mieszanką przypraw, ponownie wymieszać i przykryć rondel. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Na koniec danie ponownie przyprawić.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fcwyt
d1fcwyt
d1fcwyt
Więcej tematów
d1fcwyt