Trwa ładowanie...
d1448ba
29-04-2015 14:21

Chłodnik litewski z jajkiem

Przepis
4.5
(11 głosów)
Oceń:
d1448ba
Składniki
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże ogórki ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l zsiadłego mleka
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
Przepis

Botwinkę należy dokładnie umyć. Następnie posiekać łodygi i liście, a bulwy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać tarte buraczki i podsmażyć niecałą minutę, a następnie dodać posiekane łodygi botwinki i dusić jeszcze chwilę.

Dodać wody, tak aby zakryła składniki, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ogórki obrać i pokroić w paski (można usunąć nasiona, jeśli są zbyt duże), a następnie zetrzeć na tarce.

Szczypiorek i koperek pokroić niezbyt drobno, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a czosnek posiekać. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek wymieszać z uduszoną botwinką. Następnie dodać zsiadłe mleko oraz jogurt, ponownie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem, odstawić do schłodzenia. Podawać z połówkami jajka.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1448ba
d1448ba
d1448ba
Więcej tematów
d1448ba