Trwa ładowanie...
d2ysnk7
24-04-2015 06:29

Zielone ciasto szpinakowe

Przepis
4.2
(32 głosy)
Oceń:
d2ysnk7
Składniki
  • Ciasto:
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki bezsmakowego oleju (wykorzystany olej ryżowy)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone lub ricotty
  • cukier puder do smaku
    • Do dekoracji:
  • 2 kiwi
  • 1 mango
Przepis

Dzieci zazwyczaj nie chcą jeść szpinaku w formie w jakiej się go najczęściej przygotowuje, tzn. jako dodatek do obiadu, na ciepło z czosnkiem. Jak zatem przemycić dzieciom zdrowy szpinak? Można je zaintrygować ciastem na bazie szpinaku o soczysto-zielonym kolorze. Ciasto jest też ciekawą propozycją na wszelkiego rodzaju wydarzenia towarzyskie.

Robimy ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka myjemy, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie już ubita dodajemy po 1 żółtku, a następnie olej i szpinak.

Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy chwilę do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W międzyczasie robimy krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby łatwo się ubiła powinna być świeża i schłodzona. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do poziomu słodkości odpowiedniego dla siebie. Kremówkę mieszamy z mascarpone i chwile miksujemy, aż masa będzie gładka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na pół. Łatwiej będzie nam to zrobić za pomocą nitki. Kremem smarujemy dolną część ciasta i jego wierzch.

Dekorujemy kiwi i mango pokrojonymi w kostkę. Możemy również nasączyć płaty ciasta roztworem zrobionym z łyżeczki wódki i pół szklanki wody. Ciasto będzie wtedy bardziej wilgotne.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7