Trwa ładowanie...
d1fufl6
20-04-2015 14:03

Żeberka duszone w cebuli i pieczarkach

Przepis
4.0
(22 głosy)
Oceń:
d1fufl6
Składniki
  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • 600 g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • mąka
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka.
    • Do podania:
  • puree ziemniaczane, kasza lub kluski śląskie
Przepis

Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze części (co 3 – 4 kostki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry.

Żeberka oprószamy solą, pieprzem papryką i mąką . Mięso obsmażamy na patelni z wszystkich stron na złoty kolor, a następnie przekładamy do rondla.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu dodajemy pieczarki i obsmażamy całość na złoty kolor, a następnie dodajemy je do rondla, do którego wlewamy również 1 l wody, musztardę i resztę przypraw.

Całość dusimy pod przykryciem od 30 - 45 minut. Mięso powinno być miękkie. Podawać z ziemniaczanym puree, kaszą lub kluskami śląskimi.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fufl6
d1fufl6
d1fufl6
Więcej tematów
d1fufl6