Trwa ładowanie...
d2wgp4f
17-04-2015 09:10

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Przepis
4.0
(99 głosów)
Oceń:
d2wgp4f
Składniki
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    • Nadzienie:
  • 30 dag zmielonego sera
  • 1/3 szklanki cukru
  • kilka kropel zapachu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki miękkiego masła
    • Lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
    • rodzynki
Przepis

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki. Odstawić na kilka minut.

W tym czasie przygotować masę serową, ucierają wszystkie składniki na gładką masę.

Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować masą serową, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować i posypać rodzynkami.

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wgp4f
d2wgp4f
d2wgp4f
Więcej tematów
d2wgp4f