Trwa ładowanie...
d3tjzh2
14-04-2015 09:33

Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3tjzh2
Składniki
  • Składniki na placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • pieprz czarny do smaku
  • ½ pęczka szczypiorku
Przepis

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.Smacznego!

Przepis dodał użytkownik gastrosfera

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tjzh2
d3tjzh2
d3tjzh2
Więcej tematów
d3tjzh2