Trwa ładowanie...
d16jr38
13-04-2015 00:10

Sałatka z komosą ryżową

Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
d16jr38
Składniki
  • Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 awokado
  • 1/2 małego brokuła
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki jagód goji
  • *sos winegret
  • *sos winegret: sok z jednej cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, łyżka oliwy, szczypta soli: wszystkie składniki włóż do małego słoika i potrząsaj aż się połączą
Przepis

Nie mam jednego sposobu na udaną niedzielę. Czasem jest to późne śniadanie połączone z obiadem, czasem poranny bieg, a czasem muszę iść do pracy.
Dzisiejsza niedziela przywitała mnie rozświetlonym promieniami słońca oknem, przez które było widać błękitne niebo. Poranny bieg, prysznic i kawa z mlekiem. Stanęłam na nogi gotowa na dalsze wyzwania. Tak pięknie za oknem, złociście, kwieciście, błękitnie, a ja ciągle sięgam po czerń, którą staram się ożywić dodatkami. Koniecznie muszę przemodelować szafę i schować część czerni bo przecież lato stoi u progu.
Na obiad u mnie dzisiaj sałatka z komosą ryżową, a komu mało to zawsze może dodać mięso.

Jak zrobić sałatkę?
- komosę ryżową wypłucz w wodzie, zalej zimną wodą w proporcji 1:1
- gotuj na wolnym ogniu około 10 min.
- zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 min.
- zrób sos winegret
- obierz awokado i pokrój go w cienkie plastry
- dodaj do awokado sos winegret i wymieszaj
- dodaj do awokado posiekana rzeżuchę i jagody goji
- dodaj 4-5 łyżek ugotowanej komosy (resztę zostaw na śniadanie)
- ugotuj na parze brokuły, około 3-4 min.
- kiedy brokuły przestygną podziel je na mniejsze różyczki i dodaj do sałatki, wymieszaj

Moja rada:
- awokado powinno być średniej miękkości
- awokado możesz zamarynować z sosem i odstawić, a dopiero potem dodać pozostałe składniki
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/04/saatka-z-komosa-ryzowa-i.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16jr38
d16jr38
d16jr38
Więcej tematów
d16jr38