Trwa ładowanie...
d1m6jo5
09-12-2021 07:28

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem

Przepis

Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Większość składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni.

d1m6jo5
4.0
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©marysckin - stock.adobe.com
Składniki
  • 500 g obranych, surowych ziemniaków
  • 120 g boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g startego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  • W garnku podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj bulion i śmietanę. Całość gotuj trzy minuty, redukując płyn o połowę.
  • Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.
  • Piecz w temperaturze 190 stopniach C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m6jo5
d1m6jo5
d1m6jo5
d1m6jo5
Więcej tematów
d1m6jo5