Trwa ładowanie...
d1t34fb
07-04-2015 08:12

Pikantne keksiki owocowe

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d1t34fb
Składniki
  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 2 szklanki suszonych wiśni
  • 1 szklanka siekanych suszonych fig, śliwek lub daktyli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 340 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sosu tabasco
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki roztopionej konfitury morelowej
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.

W dużej misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, morele, wiśnie i figi. W rondelku podgrzej sok owocowy i jabłkowy, doprowadzając do wrzenia. Mieszanką soków zalej w misce owoce do nasiąknięcia, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie wysmaruj tłuszczem i posyp mąką sześć foremek na keks (o pojemności 2 szklanek). Za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ubij w dużej misce masło i cukier do powstania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajka, sos tabasco i wanilię.

W średniej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj do masy maślanej. Ubijaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj orzechy i owoce. Łyżką rozłóż masę równo do foremek. Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta.

Studź keksiki w foremkach przez 10 minut. Wyjmij z foremek i całkowicie wystudź. Możesz posmarować wierzch keksików roztopioną konfiturą morelową.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb