Trwa ładowanie...
d33zsc3
02-04-2015 18:17

Polędwica zawijana

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d33zsc3
Składniki
  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieczone ziemniaki
  • brokuły
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 70 g migdałów
  • 70 g orzechów włoskich
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypiorek
  • ok. 120 g plastrów boczku
  • sól
Przepis

Planując świąteczny obiad często stajemy przed takim oto wyzwaniem: chcemy przygotować danie jak najbardziej wykwintne, ale którego przyrządzenie nie zajmie nam wiele czasu. Przepisem łączącym te oba - wydawałoby się wykluczające kryteria - jest polędwica zawijana, która sama w sobie jest mięsem z wyższej półki. Będzie świetnie smakowała podana z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i gotowanymi brokułami lub innymi warzywami.

Polędwicę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy opłukanym i posiekanym tymiankiem oraz solą. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i podsmażamy polędwiczkę z każdej strony.

W misce mieszamy razem parmezan: bułkę tartą, zmielone w blenderze orzechy i migdały oraz posiekaną natkę pietruszki ze szczypiorkiem. Plasterki boczku rozkładamy tak, aby ich brzegi na siebie nachodziły. Na brzegu kładziemy zrumienioną polędwicę, a na pozostałą część boczku mieszankę z bułki, parmezanu i orzechów.

Polędwicę ostrożnie zawijamy w boczek i przewiązujemy dokładnie nitką. Roladę przekładamy na blachę (na którą wcześniej przelewamy tłuszcz z patelni, na której rumieniliśmy roladę wraz z odrobiną wody).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego!

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33zsc3
d33zsc3
d33zsc3
Więcej tematów
d33zsc3