Trwa ładowanie...
d2o672k
02-04-2015 06:59

Mazurek kajmakowy w kształcie pisanki

Przepis
4.0
(17 głosów)
Oceń:
d2o672k
Składniki
  • Ciasto:
  • 60 g margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • Masa:
  • 150 g margaryna 150 g
  • 400 g masy krówkowo-orzechowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • Do dekoracji wedle uznania: jadalne perełki, rodzynki, wiórki czekoladowe, czekoladowe cukierki.
Przepis

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać rozbełtane jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto.

Uformować z ciasta kształt pisanki, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na godzinę do lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.

W tym czasie przygotować krem, ucierając margarynę i porcjami dodawać masę krówkową. Gotowe ciasto wystudzić i dopiero nakładać część kremu. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch wypieku. Dodać orzechy, rodzynki i wybrane jadalne ozdoby.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2o672k
d2o672k
d2o672k
Więcej tematów
d2o672k