Trwa ładowanie...
d4amvkx
15-02-2022 10:26

Kanapki z pikantną zieloną pastą i jajkiem sadzonym

Przepis

Pasta z zielonego groszku świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Grzanki z taką pastą i jajkami sadzonymi to mistrzostwo świata. Pięknie się prezentują na talerzu i rewelacyjnie smakują. Pastę można również podać do grillowanego mięsa lub jako dip do warzyw czy nachosów. Palce lizać!

d4amvkx
3.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • sól i biały pieprz do smaku
  • jajka
  • masło
  • pieczywo pełnoziarniste
Przepis
  • Zamrożony groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 6 minut.
  • Po tym czasie odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania, a następnie dodać pokrojone na kilka kawałków tofu, oliwę, olej sezamowy, pastę wasabi, sól i pieprz.
  • Całość zmiksować, dolewając w razie potrzeby wody, w której gotował się groszek - tak, aby powstał gładki krem.
  • Podawać ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem np. w kształcie serca i jajkiem sadzonym.
  • Świetnie sprawdzi się również jako dip do warzyw. Pasta doskonale komponuje się ze świeżą kolendrą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kanapki z pikantną zieloną pastą i jajkiem sadzonym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4amvkx
d4amvkx
d4amvkx
d4amvkx
Więcej tematów
d4amvkx