Trwa ładowanie...
d35iy16
25-03-2015 15:53

Babka czekoladowa z migdałami i orzechami

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d35iy16
Składniki
  • Ciasto:
  • • 250 g miękkiego masła
  • • 200 g brązowego cukru
  • • 20 g cukru wanilinowego Delecta
  • • 1 szczypta soli
  • • 4 jajka
  • • 200 g mąki
  • • 30 g mąki kukurydzianej
  • • 30 g kakao
  • • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • • 4 łyżki mleka
  • • 100 g posiekanych migdałów Bakalland
  • • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • Polewa:
  • • 1 tabliczka czekolady
  • • 4 łyżki masła
  • • Orzechy i migdały do dekoracji
Przepis

1. Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy.2. Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy mleko. Całość miksujemy.3. Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki.4. Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.

Przepis dodał użytkownik Joanna

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
d35iy16
d35iy16
Więcej tematów
d35iy16