Trwa ładowanie...
d21bz3r
03-11-2020 09:27

Zupa krem z groszku. Aksamitna i delikatna

Przepis

Kremowa zupa z zielonego groszku to świetna propozycja na rodzinny obiad. Zupa jest delikatna, lekko słodka i aksamitna. Posmakuje nawet najmłodszym. Do jej przygotowania możemy użyć świeżego lub mrożonego groszku. Zupa będzie doskonale smakowała z paluszkami grissini, czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

d21bz3r
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg zielonego groszku
  • 1/2 pora
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 pęczka mięty
  • sok z cytryny
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
Przepis
  • Cebule pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski.
  • Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby samodzielnie się rozmroził.
  • W garnku rozgrzej masło, dodaj cebule oraz pora.
  • Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru. Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki, seler i pietruszkę. Zagotuj.
  • Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.
  • Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj.
  • Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa krem z groszku. Aksamitna i delikatna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
Więcej tematów
d21bz3r