Trwa ładowanie...
d2rbz6v
16-03-2015 07:59

Flan pomarańczowy

Przepis
4.5
(6 głosów)
Oceń:
d2rbz6v
Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
    • 6 żółtek
    • 4 jajka
    • 4 łyżeczki sosu tabasco
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
Przepis

Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23 cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.

W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia.

W międzyczasie w średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj sos tabasco i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc
do lodówki.

Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rbz6v
d2rbz6v
d2rbz6v
Więcej tematów
d2rbz6v