Trwa ładowanie...
d2br7kg
16-03-2015 07:55

Dolma

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d2br7kg
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 sztuk liści winogron
  • 50 g ryżu
  • 1 cebula
  • sok z jednej cytryny
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj ryż, przyprawy oraz sok z cytryny. Składniki wyrób na jednolitą masę.

Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.

Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.

Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry. Całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, dodaj świeżego pieprzu. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2br7kg
d2br7kg
d2br7kg
Więcej tematów
d2br7kg