Trwa ładowanie...
d195jez
13-03-2015 15:24

Tort marchewkowy z lukrem i orzechami

Przepis
4.2
(13 głosów)
Oceń:
d195jez
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g startej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (+kilka do dekoracji)
    • Masa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie rumu)
Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia. Cukier i rozbełtane jajka ubić mikserem na jednolitą masę - pod koniec stopniowo dodawać olej. W kolejnym kroku dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie rodzynki i orzechy. Całość wymieszać do połączenia składników.

Przygotować tortownicę o średnic ok. 22 cm - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Następnie wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok. 35-40 min - do tzw. testu "suchego patyczka". Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.

W tym czasie przygotować masę. W garnuszku umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Następnie podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotową nałożyć na dół rozciętego w poprzek ciasta, a następnie przełożyć górną częścią.

Na koniec przygotować lukier, łącząc dokładnie składniki. Polać nim ciasto, udekorować orzechami.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d195jez
d195jez
d195jez
Więcej tematów
d195jez