Trwa ładowanie...
d2fzb3s
09-03-2015 08:09

Zupa z owocami morza po tajsku

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
d2fzb3s
Składniki
  • 100 gramów białej ryby,
    • 1 l bulionu drobiowego,
    • 100 gramów świeżego łososia,
    • 12 krewetek,
    • 100 gramów grzybów shitake,
    • 200 ml mleka kokosowego,
    • łyżeczka świeżo startego imbiru,
    • odrobina sosu sojowego,
    • połowa posiekanej papryki chili,
    • 3 ząbki czosnku,
    • limonka,
    • pęczek świeżej kolendry,
    • łyżeczka brązowego cukru.
Przepis

Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj go do bulionu. Następnie wrzuć do zupy pokrojone w paski grzyby, imbir i chili. Wszystko gotuj 5 minut.

Ryby pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj je oraz krewetki do bulionu i gotuj następne 2 minuty.

Do bulionu wsyp cukier, wlej mleko kokosowe i sos sojowy. Z limonki wyciśnij sok, kolendrę posiekaj. Oba składniki dodaj do zupy. Gotuj ją jeszcze przez chwilę i serwuj.

Tajską zupę możesz podawać z makaronem ryżowym. Smak potrawy wzbogaci trawa cytrynowa.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fzb3s
d2fzb3s
d2fzb3s
Więcej tematów
d2fzb3s