Trwa ładowanie...
d4ifso4
25-02-2015 21:10

Malinowe tiramisu

Przepis
4.5
(6 głosów)
Oceń:
d4ifso4
Składniki
  • 220 g dżemu malinowego bez pestek
    • 6 łyżek stołowych likieru pomarańczowego
    • 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
    • 220 ml śmietanki tortowej
    • 55 g cukru
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 28 miękkich biszkoptów typu ladyfinger
    • 3 opakowania malin
    • Cukier puder do posypania gotowego tiramisu
Przepis

Wymieszaj w misce dżem i 4 łyżki likieru pomarańczowego. W dużej misce połącz serek mascaropne z pozostałymi 2 łyżkami likieru. Zmiksuj w oddzielnej misce śmietankę, cukier, esencję waniliową aż będą delikatnie zmieszane.

Używając silikonowej szpatułki wmieszaj ćwierć ubitej śmietany do serka mascarpone z likierem. Następnie wmieszaj pozostałą część śmietany do serka.

Wyłóż naczynie, w którym chcesz podać tiramisu, połową biszkoptów (wielkość naczynia ok. 33x22x5 cm). Rozprowadź po nich połowę dżemu wymieszanego z likierem. Następnie rozprowadź połowę mieszanki z serem mascarpone. Przykryj połową malin. Potem znów ułóż biszkopty, posmaruj dżemem i serkiem i przykryj malinami. Przykryj i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a nawet na całą noc. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4