Zrazy z indyka z kasza jaglaną, grzybami i tymiankiem
- 5oo g piersi z indyka pierś z indyka
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 8 sztuk suszonych grzybów
- 10 sztuk pieczarek
- 1 posiekana cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 posiane ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia
- mąka
Grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Odcedź i pokrój w paski - wywar pozostaw.
W garnku przesmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj grzyby oraz kaszę. Wystudź i przełóż do miski. Dodaj listki tymianku, wbij jajko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj farsz.
Mięso pokrój w plastry i rozbij cienko przez folię spożywczą, dopraw do smaku. Na każdy kawałek mięsa nałóż po łyżce przygotowanego farszu i zwiń jak tradycyjne zrazy.
Roladki zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w rozgrzanym garnku. Pokrojone w ósemki pieczarki również dodaj do garnka i smaż chwilę razem.
Wlej 500 ml bulionu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś zrazy przez 25 minut.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze