Mini serniczki z polewą cytrynową
- Spód:
- 200 g kruchych ciasteczek czekoladowych
- 2 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
- Masa serowa:
- 450 g kremowego sera białego
- 130 g cukru
- 2 jajka
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- Polewa:
- 2 cytryny (wykorzystane skórka i sok)
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 70 g zimnego masła
- żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekolada do dekoracji w pisaku
Pokruszone ciasteczka umieścić w misce do miksera, dodać cukier oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Dokładnie wymieszać. Przełożyć nadzienie na dno 14 foremek do muffinek.
Następnie przygotować masę serową. W misce połączyć ser i cukier. Dodać jaja, esencję waniliową, mąkę oraz śmietankę. Ubijać na najwyższych obrotach za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć masę na spód z ciasteczek.
Piec w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut. W tym czasie przygotować polewę cytrynową. Umyte i sparzone cytryny osuszyć. Zetrzeć skórkę (około 3 łyżeczek), a z połówek wycisnąć sok. Jajka wbić do miseczki, rozmieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę, barwnik i cukier. Ponownie wymieszać. Naczynie umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą. Mieszając (najlepiej drewnianą łyżką), w miarę ocieplania się masy, stopniowo zacząć dodawać masło, aż cała masa zgęstnieje. Odłożyć do ostudzenia.
Po upieczeniu odstawić serniczki do wystygnięcia. Następnie udekorować polewą cytrynową i przełożyć do lodówki na około 2 godziny. Tuż przed podaniem namalować czekoladowy uśmiech za pomocą pisaka do dekoracji lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady (przyda się wykałaczka lub mały pędzelek kuchenny).
Podziel się opinią
Komentarze