Trwa ładowanie...
d2slbiy
23-02-2015 09:17

Mini serniczki z polewą cytrynową

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d2slbiy
Składniki
  • Spód:
  • 200 g kruchych ciasteczek czekoladowych
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła
    • Masa serowa:
  • 450 g kremowego sera białego
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    • Polewa:
  • 2 cytryny (wykorzystane skórka i sok)
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g zimnego masła
  • żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekolada do dekoracji w pisaku
Przepis

Pokruszone ciasteczka umieścić w misce do miksera, dodać cukier oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Dokładnie wymieszać. Przełożyć nadzienie na dno 14 foremek do muffinek.

Następnie przygotować masę serową. W misce połączyć ser i cukier. Dodać jaja, esencję waniliową, mąkę oraz śmietankę. Ubijać na najwyższych obrotach za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć masę na spód z ciasteczek.

Piec w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut. W tym czasie przygotować polewę cytrynową. Umyte i sparzone cytryny osuszyć. Zetrzeć skórkę (około 3 łyżeczek), a z połówek wycisnąć sok. Jajka wbić do miseczki, rozmieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę, barwnik i cukier. Ponownie wymieszać. Naczynie umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą. Mieszając (najlepiej drewnianą łyżką), w miarę ocieplania się masy, stopniowo zacząć dodawać masło, aż cała masa zgęstnieje. Odłożyć do ostudzenia.

Po upieczeniu odstawić serniczki do wystygnięcia. Następnie udekorować polewą cytrynową i przełożyć do lodówki na około 2 godziny. Tuż przed podaniem namalować czekoladowy uśmiech za pomocą pisaka do dekoracji lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady (przyda się wykałaczka lub mały pędzelek kuchenny).

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2slbiy
d2slbiy
d2slbiy
Więcej tematów
d2slbiy