Trwa ładowanie...
d3mkipq
06-09-2022 11:16

Gruszki zapiekane w cieście francuskim z gorgonzolą i orzechami

Przepis

Po gruszki warto sięgać jak najczęściej nie tylko ze względu na walory zdrowotne – to po prostu bardzo smaczny i uniwersalny owoc, który w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Gruszki upieczone w cieście francuskim z serem pleśniowym i orzechami to elegancka i pyszna przystawka.

d3mkipq
3.8
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Pawel Horosiewicz
Składniki
Przepis
  • Gruszki dokładnie umyć i pokroić na grube plastry. Ciasto podzielić na prostokąty nieco większe niż gruszki, a następnie posmarować roztopionym masłem.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać prostokąty z ciasta francuskiego (mogą być dwuwarstwowe). Na cieście ułożyć owoce, rozkruszony ser i posypać całość posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Piec ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) we wcześniej nagrzanym piekarniku do 220 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gruszki zapiekane w cieście francuskim z gorgonzolą i orzechami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
Więcej tematów
d3mkipq