Trwa ładowanie...
d1n2fl6
18-02-2015 20:56

Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami w białym sosie

Przepis
3.9
(13 głosów)
Oceń:
d1n2fl6
Składniki
  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1/2 średniej cebuli
    • Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego (cheddar, parmezan, grana padano lub corregio)
  • 1/4 łyżeczka papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku.
    • Nadzienie:
  • 1 łyżka masła
  • 100 g szpinaku
  • 1/2 szklanki mleka
    • Do podania:
  • 3/4 szklanki startego sera żółtego (najlepiej cheddar)
  • opakowanie rukoli.
Przepis

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy na małej patelni masło, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok.

Sos: W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Trzymając rondelek na małym ogniu powoli wlewamy mleko cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż sos się zagęści. Dodajemy starty ser i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 1 minutę, aż się rozpuści. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem.

Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie odcinamy wierzch każdego z nich. Za pomocą łyżki wyjmujemy część miąższu z ziemniaków tak, aby skórka tworzyła miseczkę. Miąższu nie wyrzucamy tylko rozgniatamy go widelcem na puree.

Nadzienie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę podsmażamy i dodajemy puree ziemniaczane. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do każdego wydrążonego ziemniaka wkładamy łyżkę pieczarek z cebulą, ok. 2 łyżki sosu serowego i ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej.

Posypujemy ziemniaki odrobiną startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.

Ser powinien się roztopić. Ziemniaki podajemy gorące na sałatce z rukoli lub z inną sałatką z mieszanych warzyw.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1n2fl6
d1n2fl6
d1n2fl6
Więcej tematów
d1n2fl6