Trwa ładowanie...
d4725iq
18-02-2015 09:11

Placuszki śródziemnomorskie

Przepis
3.4
(5 głosów)
Oceń:
d4725iq
Składniki
  • 250 g kaszy bulgur
  • 2 jajka
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 200 g ciecierzycy
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 20 listków melisy pokrojonej w paski
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka kropel zielonego sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka masła klarowanego
Przepis

Zalewamy na noc cieciorkę a potem zagotowujemy wodę i gotujemy 2 godziny. Na samym końcu solimy.

Bakłażana przekrajamy na pół, nacinamy nożem i skrapiamy oliwą z oliwek, sypiemy solą i pieprzem. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż miąższ będzie miękki.

Pod zimną wodą płuczemy kaszę bulgur i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy ją z miąższem z bakłażana, jajkami, mąką kukurydzianą, 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem.

Klarowane masło rozgrzewamy na patelni i szklimy cebulę a następnie ciecierzycę, pomidory, 2 ząbki czosnku, kumin, paprykę słodką, sos Tabasco, sól oraz pieprz. Sos ten dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Na samym końcu dodajemy melisę.

Na kolejnej patelni wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieramy ręcznikiem papierowym. Nagrzewamy patelnię i nakładamy placuszki ręką. Podsmażamy je po obu stronach aż się zarumienią.
Proponujemy podawać je z sosem z cieciorką. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4725iq
d4725iq
d4725iq
Więcej tematów
d4725iq