Glazurowany łosoś z piekarnika. Wyjdzie soczysty i aromatyczny
Przepis
Łosoś należy do ryb, które nie wymagają wymyślnych przypraw czy dodatków. Najlepiej smakuje z grilla lub piekarnika. Mamy dla was przepis na pysznego łososia w azjatyckiej glazurze.
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Źródło: Adobe Stock, fot: africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Składniki
- 50 dkg filetu z łososia ze skórą
Glazura:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego szczypioru lub szczypiorku
- 1/4 szklanki nisko solonego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Przepis
- Wymieszać wszystkie składniki glazury, polać nią łososia, odstawić na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec w nim łososia przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni i dopiec.
- Podawać z pieczywem i zieleniną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Glazurowany łosoś z piekarnika. Wyjdzie soczysty i aromatyczny
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.