Trwa ładowanie...
d47l3go
09-02-2015 07:38

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami

Przepis
3.3
(30 głosów)
Oceń:
d47l3go
Składniki
  • 5 sztuk ugotowanych sporych ziemniaków
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 cukinia
  • 1 pomidory
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 125 g sera mozzarella (starty)
  • oliwa z oliwek
Przepis

Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.

W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i bulion. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.

Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.

Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47l3go
d47l3go
d47l3go
Więcej tematów
d47l3go