Trwa ładowanie...
d36v5wy
04-02-2015 19:17

Drożdżówki cynamonowo-czekoladowe

Przepis
4.7
(7 głosów)
Oceń:
d36v5wy
Składniki
  • Ciasto:
  • szklanka mleka
  • 20 g drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 małe jajko (lekko ubite)
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • pół szklanki cukru + szczypta
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 40 g czekolady mlecznej
    • Cukier puder
  • Białko jajka
Przepis

Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut.

W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól, jajko i miękkie masło. Zagnieść składniki na sprężystą masę. Dodać drożdżowy zaczyn. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić dodać mąki. Wyrobić kulę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować nadzienie. Masło roztopić na patelni, a czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej".

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na cienki, na półcentymetrowy prostokąt. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem i cynamonem. Po chwili dodać także czekoladę.

Następnie zacząć zwijać dłuższym bokiem w wałek. Pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą kuchennego pędzla posmarować drożdżówki białkiem.

Piec ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36v5wy
d36v5wy
d36v5wy
Więcej tematów
d36v5wy