Trwa ładowanie...
d4hcys9
02-09-2022 09:11

Bakłażan zapiekany z granatem

Przepis

Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości. Niewiele osób wie, że bakłażana jest także afrodyzjakiem. To z tego powodu nazywamy go gruszką miłości. Nie jemy go na surowo, a dopiero po przetworzeniu. Możemy go piec, smażyć, dodawać do potrawek warzywnych, a nawet marynować.

d4hcys9
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 bakłażany
  • 75 ml oliwy + 2 łyżeczki
  • 1 mały granat
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 140 ml maślanki
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna (opcjonalnie)

Mieszanka przypraw:

  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli
Przepis
  • Bakłażany umyć, przekroić na pół i kilka razy ponacinać miąższ w poprzek. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopnic C.
  • Granata rozkroić i wyłuskać nasiona. Jogurt połączyć z maślanką, a następnie dodać 2 łyżeczki oliwy, wyciśnięty czosnek i szczyptę soli.
  • Bakłażany wyciągnąć z pieca i przestudzić. Następnie nałożyć maślankę z jogurtem i doprawić mieszanką ziół. Dodać tymianku, posypać nasionami granatu. Na koniec dodatkowo można zetrzeć skórkę z cytryny, która urozmaici całą potrawę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bakłażan zapiekany z granatem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hcys9
d4hcys9
d4hcys9
d4hcys9
Więcej tematów
d4hcys9