21-05-2008 13:45
Szalone ciasteczka
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
- ? szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukier puder
- 3 łyżki rumu
- sok z 1 cytryny
- szczypta mielonego kardamonu
- 2/3 szklanki konfitur z ulubionych owoców
- 15 orzechów włoskich
Przepis
Białka mocno schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, kardamon, migdały i mąkę ziemniaczaną, mieszać aż cukier się rozpuści. Na wyłożoną pergaminem do pieczenia blaszkę wylewać porcje ciasta zachowując między nimi odstępy 5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut. Z soku z cytryny, rumu i cukru pudry przygotować lukier, pokryć nim schłodzone ciasteczka, a gdy lukier zastygnie nałożyć na każde konfitury owocowej i zwieńczyć połówką orzecha włoskiego.
Przepis dodał użytkownik oxid1
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.