Trwa ładowanie...
d2feklp
19-01-2015 19:05

Zupa Thom Kha Thale.

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2feklp
Składniki
  • 250 g krewetek
  • 7 szt pieczarek
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • pół trawy cytrynowej
  • 2 listki limonki
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • papryczki chili - jeśli nie lubicie na ostro pomińcie ten składnik
  • 70 g pasty Tom Kha
  • pół szklanki ugotowanego ryżu
Przepis

1. Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku, dodajemy do niego pastę, trawę cytrynową i zagotowujemy.2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim krewetki, do krewetek dodajemy liście limonki i papryczkę chili.3. W międzyczasie kroimy pieczarki oraz szalotki, które też podsmażamy na łyżce masła. Wszystkie podsmażone składniki wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i pastą, dodajemy łyżkę sosu rybnego oraz cukier. Zagotowujemy ponownie, podajemy z ryżem i posypujemy kolendrą.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2feklp
d2feklp
d2feklp
Więcej tematów
d2feklp