Wątróbka z malinową galaretką
- GALARETKA MALINOWA
- 300 g mrożonych malin
- 300 g mrożonej mieszanki owocowej
- 7 g agaru
- SOS CEBULOWY I WĄTRÓBKA
- 600 g wątróbki jagnięcej lub cielęcej
- 2 łyżki mąki
- 3 cebule
- ·2 jabłka winne
- sos Kikkoman
- 200 ml miodu pitnego trójniaka
- 2 łyżki masła
- oliwa do smażenia
Rozmrożone owoce miksujemy i przepuszczamy przez sito (pozostawiamy pestki). Mierzymy objętość i do pestek dodajemy tyle wody, aby razem otrzymać 1/2 litra. Zagotowujemy to i przecedzamy. Po dodaniu agaru gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy masę owocową. Możemy dosłodzić cukrem. Wszystko wylewamy do formy (najlepiej z płaskim dnem 16 x 28 cm). Kiedy zastygnie, kroimy w kostkę 1 x 1 cm.
Oczyszczamy wątróbkę i już umytą kroimy w plastry (grubość 1,5 cm). Delikatnie tłuczemy i oprószamy mąką. Cebulę kroimy w piórka a jabłka w kostkę. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażamy cebulę z odrobiną cukru. Łączymy ją z jabłkami, 200 ml wody, 50 ml sosu Kikkoman, miodem pitnym i wszystko dusimy.
Rozgrzewamy masło z oliwą na patelni i podsmażamy wątróbkę (3 minuty z każdej strony). Dodajemy ją do cebuli i dusimy przez 3 minuty. Potem zdejmujemy z ognia i dodajemy 2/3 galaretki a na koniec przyprawiamy solą i cukrem.
Po nałożeniu na talerze, dekorujemy galaretką, która nam pozostała. Smacznego!
Przepis poleca krolestwogarow.pl
Podziel się opinią
Komentarze