Trwa ładowanie...
d2dapa4
18-01-2015 10:06

Wątróbka z malinową galaretką

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2dapa4
Składniki
  • GALARETKA MALINOWA
    • 300 g mrożonych malin
    • 300 g mrożonej mieszanki owocowej
    • 7 g agaru
    • SOS CEBULOWY I WĄTRÓBKA
    • 600 g wątróbki jagnięcej lub cielęcej
    • 2 łyżki mąki
    • 3 cebule
    • ·2 jabłka winne
    • sos Kikkoman
    • 200 ml miodu pitnego trójniaka
    • 2 łyżki masła
    • oliwa do smażenia
Przepis

Rozmrożone owoce miksujemy i przepuszczamy przez sito (pozostawiamy pestki). Mierzymy objętość i do pestek dodajemy tyle wody, aby razem otrzymać 1/2 litra. Zagotowujemy to i przecedzamy. Po dodaniu agaru gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy masę owocową. Możemy dosłodzić cukrem. Wszystko wylewamy do formy (najlepiej z płaskim dnem 16 x 28 cm). Kiedy zastygnie, kroimy w kostkę 1 x 1 cm.

Oczyszczamy wątróbkę i już umytą kroimy w plastry (grubość 1,5 cm). Delikatnie tłuczemy i oprószamy mąką. Cebulę kroimy w piórka a jabłka w kostkę. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażamy cebulę z odrobiną cukru. Łączymy ją z jabłkami, 200 ml wody, 50 ml sosu Kikkoman, miodem pitnym i wszystko dusimy.

Rozgrzewamy masło z oliwą na patelni i podsmażamy wątróbkę (3 minuty z każdej strony). Dodajemy ją do cebuli i dusimy przez 3 minuty. Potem zdejmujemy z ognia i dodajemy 2/3 galaretki a na koniec przyprawiamy solą i cukrem.

Po nałożeniu na talerze, dekorujemy galaretką, która nam pozostała. Smacznego!

Przepis poleca krolestwogarow.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dapa4
d2dapa4
d2dapa4
Więcej tematów
d2dapa4