Trwa ładowanie...
d38i78t
23-04-2017 10:55

Herbatka z forsycji

Przepis

Rośnie za waszym domem, przed waszym blokiem. Przechodzicie obok niej przy wiosennym spacerze. Ale większość nie zdaje sobie sprawy, że forsycja jest jadalna. Herbatka z forsycji, a właściwie napar ziołowy, ma duże właściwości lecznicze. To krzew z rodziny oliwkowatych, kwitnie na żółto, dość charakterystycznie, bo przed ulistnieniem. Jadalne są młode łodygi – mają cudowny, delikatny smak lukrecji. Kwiaty są również jadalne, ale bywają gorzkawe. Nie zniechęca to jednak wielu ludzi, którzy z kwiatów forsycji robią smoothie (oczywiście nie jako jedyny składnik). To za sprawą rutyny zawartej w kwiatach są one tak pożądane. Jeśli połączycie kwiaty z owocami zawierającymi witaminę C, powstanie domowa mikstura idealna na odporność i wzmocnienie. Herbatka z forsycji ma działanie odciążające na wątrobę, działa przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, rozkurczowo, ale też uspokajająco.

d38i78t
3.2
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.dziekujebylopyszne.pl
Źródło: www.dziekujebylopyszne.pl
Składniki
  • 3 lub 4 gałązki forsycji o długości 15 cm
  • 250 ml gorącej wody
Przepis

Gałązki myjemy, tniemy na 3-4 cm odcinki, wrzucamy do garnuszka. Wodę zagotowujemy, zalewamy nią gałązki i gotujemy razem przez około 4 minuty. Napar przelewamy do szklanki, przykrywamy spodeczkiem i pijemy po uzyskaniu temperatury zdatnej do picia.
Zobacz także: czekoladowe ciasto z fasoli

Herbatka z forsycji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

40
1

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d38i78t
d38i78t
d38i78t
d38i78t
Więcej tematów
d38i78t