wp

Grochówka po częstochowsku

Ilu kucharzy, tyle przepisów na grochówkę, które łączy jedno – zupa grochowa zawsze jest sycąca i smaczna. Jest jedną z tych tradycyjnych, polskich zup, które przygotowujemy dosyć często, nie tylko w roli rodzinnego obiadu, ale także z okazji imprez masowych, wtedy podaje się grochówkę żołnierską. A my w ramach cyklu Smaki Polski mamy dla was przepis na prawdziwą grochówkę po częstochowsku. Zapraszamy i życzymy smacznego!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Grochówka po częstochowsku
Grochówka po częstochowsku (123RF.COM)

Grochówka po częstochowsku w 2010 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Już w kuchni staropolskiej była często przygotowywana zarówno przez chłopów, jak i mieszczan. Nic dziwnego – grochówka jest tanią, smaczną i pożywną zupą, którą gotowano z ogólnodostępnych składników. I właśnie dlatego do dziś jest jedną z ulubionych zup Polaków.

Przepis na grochówkę po częstochowsku

Składniki:

  • 1/2 kg grochu łuskanego,
  • 20 dkg kości wędzonych,
  • 2 plastry boczku wędzonego,
  • pętko ulubionej kiełbasy,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 5 sporych ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
Do garnka włóż kości wędzone oraz boczek, zalej dwoma litrami zimnej wody i zagotuj. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień i dodaj namoczony wcześniej przez całą noc groch. Przykryj garnek pokrywką i gotuj jego zawartość przez ok. 45 minut, a pod koniec gotowania posól wywar. Kiedy groch się gotuje, obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Kiedy wywar jest już gotowy, dodaj do niego ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz 2 ząbki czosnku. Gotuj wszystko od czasu, aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, wsyp dwie łyżki mąki, wymieszaj i dodaj do zupy. Teraz czas na liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oraz zioła. Poczekaj, aż zupa zawrze, pogotuj ją na wolnym ogniu przez 10-20 minut, posyp natką pietruszki i gotowe. Smacznego.

wp
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.