Trwa ładowanie...

Grejpfrut czerwony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni

Grejpfrut czerwony bywa nazywany "rajskim owocem", być może za sprawą jego nieprzecenionych właściwości. Pomaga w zachowaniu zdrowia i urody. Jest także sprzymierzeńcem w walce o utratę kilogramów. Regularne jedzenie grejpfruta czerwonego i picie soku grejpfrutowego pozwala także cieszyć się dobrą odpornością i przeciwdziała rakowi.

Grejpfrut czerwony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchniŹródło: Shutterstock.com
d2i97l6
d2i97l6

Grejpfrut czerwony – pochodzenie

Grejpfrutowi w owocowej rodzinie najbliżej do pomarańczy. Jest bowiem krzyżówką pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Występuje w kilku odmianach, m.in. jako grejpfrut czerwony i zielony. Jest uprawiany przede wszystkim w krajach ze strefy podzwrotnikowej, głównie na Florydzie i w Kalifornii. Grejpfrut czerwony charakteryzuje się gorzko-kwaśnym smakiem.

Grejpfrut czerwony – ile ma kalorii

Grejpfrut czerwony jest sprzymierzeńcem odchudzania. Zawarte w nim składniki sprawiają, że substancje odżywcze wchłaniają się stopniowo, a dzięki temu poziom cukru we krwi rośnie wolniej, a uczucie sytości utrzymuje się długo.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Ponadto owoc grejpfruta czerwonego jest niskokaloryczny i składa się w 90 proc. z wody. Wysoka zawartość witaminy C w grejpfrucie czerwonym pomaga usuwać tłuszcz, opóźnia proces starzenia, a także sprawia, że organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i hamujących odkładanie się tłuszczu. Dzięki temu grejpfrut czerwony jest owocem, który możemy jeść w zasadzie bez ograniczeń.

d2i97l6

Grejpfrut czerwony – działanie i właściwości

Nie bez powodu grejpfruty nazywamy "rajskimi owocami". Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Zawarte w grejpfrucie czerwonym pektyny powodują spadek cholesterolu oraz neutralizują zalegające w organizmie złogi. Regularne jedzenie grejpfruta czerwonego pomaga w walce z miażdżycą i pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Grejpfrut czerwony jest także nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej pięciokrotnie więcej niż jabłko. Dlatego grejpfrut czerwony wzmacnia naszą odporność. To jednak nie wszystko. Witamina C w połączeniu z witaminą A wpływa na poprawę kondycji naszej skóry, a także wzmaga działanie likopenu, czyli znanego antyoksydantu, który przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych. Warto pamiętać, żeby jedząc grejpfruta czerwonego, nie obierać go zbyt dokładnie, ponieważ w białej skórce otaczającej miąższ zawarte są flawonoidy, dzięki którym witaminy są łatwiej przyswajalne.

Równie cenne właściwości ma picie soku z grejpfruta czerwonego. Wpływa korzystnie na nerki i wątrobę, ponieważ sok z grejpfruta jest bardzo moczopędny. Regularne spożywanie soku z grejpfruta przyspiesza więc proces oczyszczania organizmu z toksyn i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Grejpfrut – zastosowanie w kuchni

Kwaskowaty smak grejpfruta czerwonego można łatwo wykorzystać w kuchni, znajdując dla niego zastosowanie w wielu potrawach, nie tylko deserach. Świetnym pomysłem na ciepłe dni jest przygotowanie chłodniku z dodatkiem cytrusów, także grejpfruta czerwonego. Dzieciaki na pewno ucieszą się z galaretki z czerwonego grejpfruta zamkniętej w skórce. Na wystawną kolację możemy natomiast przygotować kurczaka pieczonego w towarzystwie grejpfruta czerwonego.

d2i97l6

Warto także wyciskać sok z grejpfruta czerwonego – świeżo przygotowany będzie miał najwięcej witamin i najlepszy smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowywanie likieru z grejpfruta i dodawaniu tego owocu do drinków.

Ciekawostka nt. grejpfruta

Oprócz miąższu powinniśmy jeść także skórkę grejpfruta, ponieważ w niej zawarte są pektyny, flawonoidy i błonnik.

d2i97l6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i97l6
Więcej tematów