wp
przepisy
18-04-2009 (11:35)

Gołąbki

Trwa ładowanie...
Gołąbki
Podziel się
wp
Składniki
  • kapusta słodka 1 kg
  • jajka 3 całe
  • cebula 2 małe
  • ryż surowy 1 szkl.
  • kasza manna 3 łyżki
  • mięso mielone pół kg
  • sól
  • pieprz
Przepis

Kapustę drobno poszatkować, posolić.
Odstawić na ok. 40 min, wycisnąć.

Dodać ryż, mięso, jajka, kaszkę mannę i usmażoną cebulę, wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i uformować gołąbki.
Obtoczyć je w mące i upiec ze wszystkich stron na tłuszczu.

Ułożyć w naczyniu pionowo i zalać bulionem z kostki rosołowej z drobiu, by całkowicie pokrył gołąbki.
Podgotowywać ok. 1 i 1/2 godzinę na słabym ogniu lub w piekarniku w brytfannie w temp. ok. 200 C.

W miarę ubytku bulionu podlewać wodą.
Można dodać do smaku przecier pomidorowy z mąką i śmietaną.

wp

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp