zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
1 / 11 następna ›

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy w kuchni

dodane 2014-01-16 (11:38) 9 miesięcy 9 dni 15 godzin i 10 minut temu | 69 opinii
Perfekcyjnie przyrządzone

Perfekcyjnie przyrządzone

Wszyscy chcemy, żeby jedzenie, które podajemy, było zdrowe, smaczne i przyrządzone perfekcyjnie. Niestety, często popełniamy błędy, które mogą zabić smak i wygląd potrawy - szczególnie jeśli gotujemy od niedawna. Na co zwrócić uwagę i czego koniecznie się oduczyć?

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Opracowane na podstawie: cookinglight.com

1 / 11 następna ›

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 110 44,90%
nie 135 55,10%

Opinie (69)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
6
~jaaan2 2014-05-20 (16:55) 5 miesięcy 5 dni 9 godzin i 53 minuty temu

oczywiscie klikaja w kciuk skierowany w dol nie nalicza juz wiecej glosow negatywnych.. polska...

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

1
0
~jaaan 2014-05-20 (16:54) 5 miesięcy 5 dni 9 godzin i 54 minuty temu

oddalem glos ze nie lubie tego klikaja na przycisk kciuka w dol i widac ze zablokowali mozliwosc przewagi ze artykul jest do d... :) po prostu nie zlicza twojego glosu, taka wolnosc slowa w polsce...

odpowiedz

3
0
~ja 2014-02-17 (10:17) 8 miesięcy 8 dni 16 godzin i 31 minut temu

Mój przepis na pianę z białek. Nigdy nie dodaję soli - sól powoduje że piana szybciej się ubija, ale też szybciej się rozpłynie. Cukier działa odwrotnie niż sól - dodany do białek powoduje, że ubijają się dłużej ale piana jest trwalsza. Więc jak mnie uczono najlepiej ubić pianę na sztywno i dodać do niej trochę cukru i ubić.

odpowiedz

0
1
~gość 2014-01-21 (22:20) 9 miesięcy 4 dni 4 godziny i 28 minut temu

co za herezje, piana z białek ubije się lepiej, jeśli białka będą mocno schłodzone. można wstawić naczynie z piana do miski z lodem lub wręcz na chwilę całość do zamrażarki. i równie istotny co brak śladowych ilości żółtka w białku jest absolutna czystość naczyń, nawet odrobina tłuszczy zniweczy cały wysiłek. dodanie odrobiny soli do białek powoduje, ze ubijają się szybciej, zaś cukru, że piana będzie sztywniejsza ale ubijać się będą dłużej, dlatego warto na początku dać sól, a cukier dopiero po chwili, gdy piana będzie już prawie sztywna

odpowiedz

72
1
~Ala 2014-01-18 (12:25) 9 miesięcy 7 dni 14 godzin i 23 minuty temu

Sądziłam, że przeczytam jakiś rzeczowy artykuł. Np o tym, że nie należy dodawać kwaśnych produktów do gotowania zbyt wcześnie, bo pozostałe warzywa się nie dogotują lub będą "sztywne" w potrawie... Że nie należy solić bitek z polędwicy, bo zesztywnieją podczas smażenia, to samo wątróbka... Albo, że kalafior zyska na smaku (i wyglądzie), gdy dodamy do gotowania garstkę ryżu i oprócz soli - łyżeczkę cukru... Że nie należy gotować zbyt długo barszczu, bo będzie nieapetycznie rudy...Że brokuł aby był jędrny i nie rozpadł się - powinien być tylko zagotowany, i odstawiony pod przykryciem - sam "dojdzie" po kilku chwilach (pod warunkiem, że gotujemy tylko różyczki - bez głąba).... O tym akurat wiem, ale liczyłam na tego rodzaju tajemnice kuchni, a nie rewelacje w rodzaju - źle uprażone orzechy... Kto je praży - i jak często dodawane są w polskiej kuchni, by ta informacja stanowiła jakąś cenną, rewelacyjną wskazówkę? Artykuł najwyraźniej napisany na "zaliczenie" tematu - i zarobienie paru groszy za publikację. A fe!

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

7
21
~wap 2014-01-18 (14:39) 9 miesięcy 7 dni 12 godzin i 9 minut temu

ostatnio zaciagnelam przepis z telewizji,na tortelinii,po hiszpansku nigdy nie bylam w Hiszpani i nie mam pojecia nawet nie znam ani jednego hiszpana,ale cebula uduszona na oliwie,pozniej ziemniaki pokrojone w plastry usmazone w glebokim oleju i kilka jajek po usmazeniu tych produktow,na patelnie wcale jak wloska frittata,ktos kto byl we wloszech to wie jak przyrzadzic frittate,ja nie zdradze,bo bylam i jem czasem po wlosku w sumie schudlam na wloskiej diecie 14kg. malo tego jadlam spagietti mieso,mocarelle owoce morza,formadzio,nie mylic z apteka,jedzenie zapiekana bulki z kwiatami pizze minestre najgorzej jest to ze ja znam prawie 4 jezyki obce w rozumieniu,i mowieniu juz pisanie gorzej mnie wychodzi

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

6
0
~Akuku 2014-01-20 (18:34) 9 miesięcy 5 dni 8 godzin i 14 minut temu

...szkoda czytać ..a str. 5 nie wiadomo o co chodzi >> ogólnie takie p....nie .o Szop....nie

odpowiedz

4
2
~Mooing 2014-01-20 (18:13) 9 miesięcy 5 dni 8 godzin i 35 minut temu

Pierdu, pierdu...najlepsze z tymi jajami...blagam wez sie za swoja prace powaznie i sie doucz albo chociaz jakies male eksperymenty w domu przeprowadz a pozniej pisz!!

odpowiedz

0
1
86wisnia 2014-01-20 (11:30) 9 miesięcy 5 dni 15 godzin i 18 minut temu

Polecam dawka kropka pl Wszystko o zdrowym stylu życia

odpowiedz

5
5
~szczecin_kucharz 2014-01-19 (13:18) 9 miesięcy 6 dni 13 godzin i 30 minut temu

Świetne podstawowe informacje dla początkujących. ps/ krytykujących w/w wskazówki uważam za stukniętych ignorantów

odpowiedz

6
6
Marika74 2014-01-18 (16:43) 9 miesięcy 7 dni 10 godzin i 5 minut temu

Do wap-co to za belkot,Ty jakas psychiczna chyba jestes...A co do artykulu to belkot jeszcze wiekszy,dawno takich glupot nie czytalam.

odpowiedz

5
5
Marika74 2014-01-18 (16:40) 9 miesięcy 7 dni 10 godzin i 8 minut temu

Do wap-Ty to jakas psychiczna jestes...co to za belkot?

odpowiedz

8
2
~nellai 2014-01-18 (15:01) 9 miesięcy 7 dni 11 godzin i 47 minut temu

Z tą pianą to lipa. Owszem, jeśli dostanie się za dużo żółtka do białek, to mogą być problemy, ale kropla czy dwie wiele nie zmienia (poza kolorem). W moim domu ubijamy ręcznie (nie jest to aż tak straszne, gdy nabierze się wprawy), a zdarza się ubijać pianę w świeżo umytym, wilgotnym naczyniu... mało tego - według mamy nie obejdzie się bez łyżki zimnej wody i szczypty soli. Najważniejszy jest sposób ubijania (no, i pomaga odpowiednia ilość cukru, jeśli występuje on w przepisie, ponieważ usztywnia pianę) - należy ubijać rytmicznie, pod odpowiednim kątem, tak, by masa nabierała jak najwięcej powietrza. Jeśli chodzi o mnie, to partaczę tylko wtedy, gdy mam gorszy dzień i brak siły do bicia, ale jeśli chodzi o pieczenie, to trzeba się bardzo starać, by nawet z niezbyt sztywnej piany wyszedł zakalec.

odpowiedz

2
23
~mati 2014-01-17 (22:18) 9 miesięcy 8 dni 4 godziny i 30 minut temu

cóż z tego że rozgrzeję patelnie jak gotuje na piecu gazowym a gaz ma teraz tak niską wartość energetyczną że jak położę na rozgrzaną patelnię 2 kotlety to się gotują a nie smażą bo temperatura oleju spada, inaczej niż na płycie ceramicznej lub indukcji :/

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

12
1
~Maria 2014-01-18 (12:24) 9 miesięcy 7 dni 14 godzin i 24 minuty temu

ważne są inne aspekty gotowania. np. łączenie zielonego ogórka z pomidorem. ale już ukiszony z pomidorem może być. potem np. dodawania mleka, śmietany, kefiru które są dla podjarania smaku ale nie dla zdrowia. bo dodawanie w/w zmniejsza przyswajanie żelaza i wapnia z innych produktów, które je zawierają. nadużywanie mleka krowiego, które dla większości jest nie strawialne itd. nadużywanie glutenu

odpowiedz

10
0
~kkr 2014-01-18 (11:48) 9 miesięcy 7 dni 15 godzin i 1 minutę temu

toż to jakieś nieudolne tłumaczenie , pisał głupi dla jeszcze głupszego...

odpowiedz

10
1
~Kanopa 2014-01-18 (11:46) 9 miesięcy 7 dni 15 godzin i 2 minuty temu

Dlaczego w WP autorzy nie podpisują się pod swoimi wypocinami?

odpowiedz

11
0
~porazka 2014-01-18 (10:39) 9 miesięcy 7 dni 16 godzin i 9 minut temu

myslalam ze bd naprawde jakies powazne bledy. nie macie juz chyba czego wymyslec

odpowiedz

8
7
~O_O 2014-01-17 (22:48) 9 miesięcy 8 dni 4 godziny i 1 minutę temu

W kilka minut na mojej kuchence indukcyjnej to ja mam obiad ugotowany a nie patelnię rozgrzewam. Po takim czasie zjarała by się aż miło

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

63
3
~Więckowski 2014-01-17 (21:55) 9 miesięcy 8 dni 4 godziny i 53 minuty temu

Nieuważne prażenie orzechów - tak to jeden z najczęstszych błędów . Dodałbym jeszcze nierozważne krojenie cukinii do dania z jagnięciną. Tak to zdecydowany błąd w Polskich domach popełniany prawie codziennie

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Dania z ziemniaków, sernik na zimno, Rogaliki, Mięso mielone, Naleśniki, Blok czekoladowy, Makowiec, Ciasta na zimno, Szarlotka, Pierogi, Desery, Śledzie w oleju, Barszcz czerwony, Śledzie po kaszubsku, Placuszki, Sałatka, Kurczak, Sałatka gyros, Śledzie przepisy, Knedle