10 produktów, które warto jeść zimą
Chronią przed chorobami
Zimą, nawet jeśli pogoda bardziej przypomina wiosenną, powinniśmy szczególnie zadbać o dietę. Włączmy do niej produkty, które wzmacniają odporność, chronią przed chorobami i korzystnie wpływają na zdrowie.
Zimą, nawet jeśli pogoda jej nie przypomina, powinniśmy szczególnie zadbać o dietę. Włączmy do niej produkty, które wzmacniają odporność, chronią przed chorobami i korzystnie wpływają na zdrowie.
Czosnek
Jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków - jego rola w diecie jest nie do przecenienia. Dla wzmocnienia organizmu jadano go już w starożytności. Zdaniem naukowców obecnych jest w nim ponad sto chemicznie czynnych związków. W świeżym czosnku znajduje się allina, która w czasie miażdżenia ząbków rozpada się do allicyny - to ona odpowiada za charakterystycznych zapach i smak tego zdrowego produktu. Regularne zjadanie czosnku uchroni nas przed wieloma infekcjami i przeziębieniami, a nawet poważniejszymi chorobami. Mleko z czosnkiem i miodem to tradycyjny napój, który podaje się osobom przeziębionym.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl