zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jak zaparzyć najlepszą kawę?

dodane 2012-02-24 (17:34) 2 lata 6 miesięcy 8 dni 2 godziny i 57 minut temu
Po turecku

Po turecku

Jak się ją robi? Przede wszystkim nic nie zdziała się bez tygielka, zwykle miedzianego. Trafia do niego zimna woda, cukier, czasami rozbity kardamon i oczywiście mielona kawa. Cukier dodaje się jeszcze przed parzeniem, ponieważ kiedy zostanie dodany później, całkowicie zmienia smak napoju. Roztwór należy gotować do momentu, aż zacznie się pienić, jednak nie można go zagotować ani mieszać. Gdy napój jest gotowy, przelewa się go do małych filiżanek, napełniając każdą z w jednej trzeciej i dopełniając pianą, bez której kawa po turecku traci swój smak.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 19 65,52%
nie 10 34,48%

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Rogaliki, Placuszki, Sałatka gyros, Makowiec, Szarlotka, Ciasta na zimno, Dania z ziemniaków, Pierogi, Naleśniki, Sałatka, sernik na zimno, Śledzie przepisy, Desery, Kurczak, Barszcz czerwony, Śledzie w oleju, Śledzie po kaszubsku, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Knedle