zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Naturalne trucizny w jedzeniu

dodane 2011-10-14 (11:20) 3 lata 9 miesięcy 20 dni 19 godzin i 58 minut temu | 83 opinie
Kwas szczawiowy

Kwas szczawiowy

To jeden z najwcześniej odkrytych kwasów organicznych. W warunkach naturalnych znajdziemy go oczywiście w liściach szczawiu, ale również w burakach, rabarbarze, szpinaku, a także herbacie i kakao. Duża ilość kwasu szczawiowego podrażnia skórę i błony śluzowe. Jednak szczególnie niekorzystne działanie wykazuje w kontakcie z jonami wapnia, w wyniku czego powstaje trudno rozpuszczalna sól wapniowa. Jej kryształy osadzające się w kanalikach nerkowych mogą doprowadzić do powstania kamieni nerkowych. Z tej przyczyny kwaśna dieta sprzyja rozwojowi tej choroby oraz niedoborom wapnia. Szczególnie wysokie stężenie kwasu szczawiowego mają rośliny uprawiane na bardzo kwaśnych glebach.

Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?

Polub WP Kuchnia na Facebooku

Oceń
tak 22 57,89%
nie 16 42,11%

Opinie (83)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~iwo 2015-04-25 (16:57) 3 miesiące 9 dni 14 godzin i 21 minut temu

Matko, co za bzdury wypisujecie!! Zalosne

odpowiedz

4
0
~ffffffff 2015-01-18 (12:02) 6 miesięcy 16 dni 19 godzin i 16 minut temu

Nie wmawiaja tego chorym na raka tylko po prostu amigdalina zabija chore tkanki rakowe czy tez zmniejsza podobno rozmiary guzów :)))) tak samo czytalem o sodzie oczyszczonej ze z miodem zabija tkanki rakowe.

odpowiedz

3
0
~ffffffff 2015-01-18 (12:01) 6 miesięcy 16 dni 19 godzin i 17 minut temu

co wy chrzanicie jaka trucizna jak lekarze ją za 30 tysiecy sprzedają jako lek przeciwko rakowi :D

odpowiedz

3
0
~Terapia Gersona. 2014-08-07 (19:11) 11 miesięcy 27 dni 12 godzin i 7 minut temu

Jakoś zjadłem trochę pestek moreli i zyję :-) WP w kwestii informacji schodzi na poziom Łonetu :-( Pozdrawiam.

odpowiedz

4
0
caffelatte74 2014-03-24 (21:12) 1 rok 4 miesiące 10 dni 10 godzin i 6 minut temu

a dlaczego chorym na raka wmawiają że trzeba jeść pestki moreli gorzkiej/ przecież są trujące

odpowiedz

0
2
~Krzysztof 2011-10-27 (08:39) 3 lata 9 miesięcy 7 dni 22 godziny i 39 minut temu

Gorzkie migdały
A kto je gorzkie migdały?. Ktoś próbował? Po pierwszym ugryzieniu wypluwa się. Po co więc straszyć?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
0
~Janusz 2013-06-01 (01:39) 2 lata 2 miesiące 3 dni 5 godzin i 39 minut temu

KŁAMSTWA o amigdalinie
Jestem (ŻYWYM) dowodem, że o amigdalinie napisaliście bzdury. W ramach eksperymentu jadłem nawet 20 pestek moreli dziennie (na raz). Bez ŻADNYCH negatywnych efektów. Nie wiem kto wam takich bzdury naopowiadał, że amigdalinę rozkłada kwas żołądkowy - wróćcie do szkoły i DOWIEDZCIE się, co rozkłada amigdalinę. Gdyby to był kwas żołądkowy - to by owce, kozy i krowy były wymarłym gatunkiem jak mamuty. Bo w koniczynie do niedawna były spore ilości amigdaliny. Dopiero w Australii owce koniczynę przegryzły fuksjami i to spowodowało wydzielenie się w żołądku cyjanowodoru i śmierc.

odpowiedz

0
0
~jacksonville web design agency 2012-04-18 (17:22) 3 lata 3 miesiące 16 dni 13 godzin i 56 minut temu

GaqkdrUVITZ
V55MKW Major thankies for the post.Really thank you! Really Great.

odpowiedz

1
0
~Amigdalina jest lekiem na raka, ale to… 2011-10-27 (10:43) 3 lata 9 miesięcy 7 dni 20 godzin i 35 minut temu

DorkaS.
koncernom farmaceutycznym, nie utuczą się na wit. B17 dlatego rozpowszechniają kłamstwa i sponsorują takie kłamliwe artykuły wystarczy wklepać w wujka Google wit B17 by poznać prawdę

odpowiedz

0
0
~kasia 2011-10-27 (10:19) 3 lata 9 miesięcy 7 dni 20 godzin i 59 minut temu

Jak się odżywiasz
Już niewielki brzuszek jest groźny dla naszego zdrowia. Też miałem ten problem, lekarz mi zalecił zrzucić tu i ówdzie. Polecił mi znajomy świetną metodę(idealna-figura.eu), dzięki której teraz wyglądam lepiej a co najważniejsze świetnie się teraz czuje.

odpowiedz

0
0
~PL 2011-10-27 (10:00) 3 lata 9 miesięcy 7 dni 21 godzin i 18 minut temu

TRUCIZNA JEST TEŻ
WYSTARCZY, ŻE KTOŚ PUŚCI BĄKA! I JAK ZACZNIE SIĘ SEZON GRZEWCZY! ALBO JAK OBŁADOWANA CIĘŻARÓWKA PUŚCI SIĘ POD GÓRĘ!

odpowiedz

0
0
~ja 2011-10-27 (09:49) 3 lata 9 miesięcy 7 dni 21 godzin i 29 minut temu

Amigdalina niszczy komórki
A że jak każdy mocny lek podany w nadmiarze może mieć skutki uboczne to... poczytajcie w ulotkach leków otrzymywanych w aptekach. Pozdrawiam niedoinformowanych.

odpowiedz

2
0
~emeryt 2011-10-27 (09:14) 3 lata 9 miesięcy 7 dni 22 godziny i 4 minuty temu

85 latek
ja jeszcze żyję po zjedzeniu masy ziemniaków i innych specjalów?

odpowiedz

0
0
~es 2011-10-26 (22:34) 3 lata 9 miesięcy 8 dni 8 godzin i 44 minuty temu

kadaweryna
O kadawerynie słyszeliście? Tworzy się w mięsie. Pamiętacie charakterystyczny zapach mięsa i jakie obślizgłe robi się po pewnym czasie? Kadaweryna - jad trupi, jedna z protamin, amina biogenna będąca produktem dekarboksylacji aminokwasu lizyny, powstaje w procesie gnilnym białka. Ma postać oleistej cieczy bez wyraźnej barwy. Należy do tzw. trupich jadów, ma silny nieprzyjemny zapach rozkładających się zwłok i jest szkodliwa dla zdrowia (uszkadza układ krążenia).

odpowiedz

0
0
~ewa 2011-10-26 (21:51) 3 lata 9 miesięcy 8 dni 9 godzin i 27 minut temu

i po problemie
Chcesz sie dowiedziec jak pozbylam sie nadmiernych kilogramow, to wpisz w google (atypowy proces utraty wagi) a poznasz sposob w jaki tego dokonalam.

odpowiedz

1
0
~anty GMO 2011-10-26 (21:29) 3 lata 9 miesięcy 8 dni 9 godzin i 49 minut temu

cieszę się, że
Cieszę się, że mamy jednak dostęp do innych, niezależnych źródeł informacji. Proponuję aby piszący ten artykuł zapoznał się dogłębnie z tematem. Istotnie ZUS i firmy farmaceutyczne na tym zyskają. Nawet UE wprowadziła zakaz mocno ograniczający możliwości swobodnego korzystania z ziół.

odpowiedz

0
0
~pyra 2011-10-26 (21:24) 3 lata 9 miesięcy 8 dni 9 godzin i 54 minuty temu

Chyba ktoś tu
Solanina znajduje się w przebarwionej na zielono części ziemniaka( powstaje pod wpływem światła), a nie w kiełkujących . Kiełkujące ziemniaki są jedynie mniej wartosciowe a nie trujace!!! Buraki są zasadotwórcze, więc skad w nich kwas szczawiowy? Moze chodzi o zakwas buraczany?

odpowiedz

0
0
~gość 2011-10-26 (20:29) 3 lata 9 miesięcy 8 dni 10 godzin i 49 minut temu

Całę życie jadłem
żyje mam 60 lat i nie choruje, co za głupoty tu wypisuja że pożal się boże

odpowiedz

1
0
~leo 2011-10-26 (20:25) 3 lata 9 miesięcy 8 dni 10 godzin i 53 minuty temu

leczenie
Przeciez lekarzom nie chodzi o wyleczenie pacjenta,tylko o leczenie.Co mu po zdrowym osobniku,przyjdzie sie zwarzyc??

odpowiedz

1
0
~niepoprawny 2011-10-26 (19:24) 3 lata 9 miesięcy 8 dni 11 godzin i 54 minuty temu

Amigdalina trucizną?
Nadmiarem soku z marchwi też można spowodować zejście. Nie ma pojęcia tzw leczniczej dawki bo amigdalina nie jest lekiem. Jest wielce prawdopodobne, że stanie się nim, po dopracowaniu opatentowanej syntetycznej substancji. Oczywiście b.czystej chemicznie, w odróżnieniu od "brudnej" roślinnej substancji w kompleksie biologicznie syntezowanych domieszek. Być może decydujących o jej skuteczności. Przewrotni naukowcy twierdzą, że jej wyeliminowanie z przetwórstwa żywności około lat 50-tych ub. wieku jest przyczyną wzrostu zachorowań na nowotwory = wzrostu dochodów producentów i sprzedawców leków systematycznie przyjmowanych dla podtrzymania życia. Czy roślinna forma może być skuteczna przeciwko nowotworom? Wydaje się, że kuracja dr Bujwid (nie jestem pewien pisowni) oparta o olej lniany pozyskiwany w technologii niskotemperaturowej - potwierdza taką możliwość.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Makowiec, Barszcz czerwony, Mięso mielone, Placuszki, Rogaliki, Knedle, Kurczak, Śledzie po kaszubsku, Desery, Dania z ziemniaków, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Sałatka gyros, Szarlotka, Naleśniki, Blok czekoladowy, Śledzie w oleju, Pierogi, Sałatka, Ciasta na zimno