Jakie warzywa i owoce warto jeść jesienią?
Jedz zgodnie z porą roku
None
Świeże truskawki i porzeczki możemy kupić nawet w środku kalendarzowej zimy, zresztą coraz większą ilością owoców i warzyw możemy cieszyć się przez cały rok. Inną kwestią pozostaje ich smak i wartość odżywcza. Dlatego jedzenie zgodne z porą roku zalecają dietetycy. Co więc najlepiej jeść jesienią?
Żurawina
To prawdziwa bomba witaminowa, zasobna w kwasy organiczne, minerały (potas, magnez, wapń i żelazo), pektyny oraz witaminy - C, B1, B2, B6. Na surowo owoce nie nadają się do jedzenia, są bardzo kwaśne i cierpkie. W kuchni zazwyczaj wykorzystuje się je do robienia kisielu i sosów do mięs. Jednak najwięcej dobroczynnych właściwości posiadają soki, syropy, dżemy czy suszone owoce. Zielarze i farmaceuci wykorzystują żurawinę do sporządzania preparatów do leczenia zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne - wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Picie soku z żurawiny pomaga też zwalczać bakterie H. pylori, głównych winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Żurawina poprawia odporność, zalecana jest też w schorzeniach reumatycznych. Poza tym działa przeciwmiażdżycowo - obniża poziom "złego" cholesterolu. Zawarte w niej antyoksydanty (tzw. poliantocyjanidy) zalicza się do najsilniejszych. Jej wpływ na układ krążenia i dolegliwości
serca niektórzy przyrównują do działania czerwonego wina.